Naar een ander blauw op straat

Creatief met kurk

Ik had een rare gewoonte. Op de fiets reed ik altijd door rood op het meest drukke kruispunt van Amsterdam; Overtoom-Eerste Constantijn Huygensstraat. Bedreven kon ik altijd wel een gaatje vinden tussen de trams, auto’s, taxi’s en fietsen om diagonaal (!) over te steken. Totdat een motoragent naast me reed en mij verzocht even te stoppen. “Och nee, 60 euro”, schoot me door het hoofd! Ik zei de agent direct dat ik zozeer in gedachten was, dat ik er helemaal geen erg in had gehad wat ik deed. Hij bekeek mijn identiteitsbewijs aandachtig. Een stilte volgde. “Laat dit een les voor u zijn”. Hij gaf mijn rijbewijs terug. Sindsdien heb ik deze gewoonte niet meer en stop ik keurig voor rood.

Iedereen heeft wel vaker dan één keer een prent gekregen. Elke keer is het een behoorlijk bedrag. Bij elke eerstvolgende aanhouding voel je de pijn van alle vorige bonnen. Precies die pijn zorgt voor ander (rij)gedag. Een bon krijgen na een aanhouding is daarom niet altijd nodig. Dit mechanisme biedt volop kansen voor de politie.

Weinig bonnen uitschrijven na aanhouding zal snel door de burger opgemerkt worden en dan is het effect weg. Maar als de verhouding wel / geen bon uitschrijven 70 – 30% is, dan levert dat voor de politie, naast het bereiken van haar doel (ander (rij)gedrag van burgers), ook nog eens een hele waardevolle bijvangst op; goed contact met de burger, leuker en plezieriger werk voor de agent op straat en een beter imago.

In de sfeer van “if you can’t beat them, join them” (en dan heb ik het over stafmedewekers die weer een prestatie-indicator bedenken om zij die het uitvoerende werk doen, te kunnen controleren), stel ik een nieuwe KPI voor. Het is de WAGB-prestatie indicator. WAGB staat voor “Wel Aanhouden Geen Bon”. Als deze KPI politie-breed ingevoerd is (inclusief WAGB-formulieren die de agent bijhoudt), zal op diverse politiebureaus het volgende gesprek tussen adjudant en agent te horen zijn:

“In plaats van Postbus 51 spotjes die weinig uitrichten, maken we er letterlijk werk van om het imago van de agent op straat te verbeteren. In dit verband zie ik nu voor de derde achtereenvolgende maand dat jouw WAGB-percentage niet verder komt dan 10%. Als je op dit niveau blijft, hebben wij aan het einde van het jaar een stevig gesprek met elkaar”.

Wees vooral creatief met cijfers, want een vriendelijke en billijke benadering is de kurk waar elke dienstverlening op drijft.

Marc Oskam

Deze column is op 14 mei 2011 gepubliceerd op de OrganisatieActivist.
De colum is ook 14 mei geplaatst op politie 2.0
De column is de derde in een serie over dit onderwerp. Start hier met deel 1, waarna je aan het einde van dit deel gemakkelijk naar deel 2 kunt overstappen.

Marc Oskam is auteur van het boek “Venijn in de start”

Organisatie en managers helpen

This entry was posted in Marc Oskam's Blog. Bookmark the permalink.

One Response to Naar een ander blauw op straat

  1. Pingback: Einde bonnenquota, begin van …….. (deel 2) | Marc Oskam – Trias-O Consulting

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>