U kunt het zelf gaan meemaken!
Google het woord ‘projectduwer’.
Het woord kent, op 21 december 2010, 174 hits.
Op de eerste plaats ziet u een link naar een artikel van mij, getiteld “Projectleider of projectduwer”, dat u op deze site ook kunt aantreffen. Gepubliceerd in het vakblad Computable (februari 1999).
(Vaak) op de tweede plaats van deze lijst van 174 hits staat de link naar de training “Succesvol projecten leiden – hoe wordt u projectleider in plaats van projectduwer?” van het gecertificeerde instituut ICM Opleidingen & Trainingen (Niasstraat 1 te Utrecht) dat deze training verzorgt.
De tweeregelige beschrijving van de link naar mijn artikel, zijn de twee eerste zinnen van mijn artikel. U kunt het artikel erop naslaan, dat als volgt start:
“Word je gevraagd een project te leiden, dan ben je nog geen projectleider. Dat moet je zien te worden, elk project weer”.
De beschrijving van de link die de bezoeker leidt naar de opleiding van ICM, luidt:
“Wordt u gevraagd een project te leiden, dan bent u nog geen projectleider. Dat moet u zien te worden, elk project weer”.
Enige gelijkenis moet u (of je) opvallen.
Ook de titel van mijn boek, ‘venijn in de start’, wordt te pas en te onpas gebruikt (in het artikel van 1999 heb ik deze zinsnede voor het eerst gebruikt).
Ik weet van niks.
Ik ga de site van ICM Opleidingen & Trainingen maar eens bezoeken.
Ik zie mijn artikel, hier en daar wat verkort, terug in de beschrijving van de opleiding “Succesvol projecten leiden”. Ik lees mijn eigen woorden en zinnen. Maar ICM Opleidingen & Trainingen maakt het nog bonter. Het instituut is zo genereus om bezoekers te trakteren op gratis tips op menig vlak. Zo ook op het gebied van het leiding geven aan projecten.
Onder het kopje “Vergroot je invloed als projectleider” (de link hiernaar toe staat (vaak) op de derde plaats van de 174 Google-hits) staat mijn artikel 100%-gekopieerd en in vol ornaat in vijf adviezen weergegeven.
Geen bronvermelding. In tegendeel: “Heb je interesse, of wens je meer informatie? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs”.
Dit in kopiëren gecertificeerde opleidingsinstituut is één grote cafetaria van tientallen opleidingsmodulen, die, zo het naar laat uitzien, bij elkaar gekopieerd zijn (ik zal namelijk niet de enige niet-bewuste onbetaalde medewerker zijn van dit instituut). Dit moderne instituut lijkt niet te beseffen dat internet bestaat en dat dit soort praktijken gemakkelijk te ontmaskeren is. En ze schijnt ook geen ethische normen er op na te houden.
Een hele simpele kan ik de directie van dit instituut zo van de hand doen; wees eerlijk waar je je informatie vandaan hebt gehaald en toon dat door de bron te vermelden.
Marc Oskam, auteur van het boek “Venijn in de start”