Ajax-AZ; regels blokkeren wat nodig is

Tijdens de bekerwedstrijd Ajax-AZ op 21 december 2011 werd de keeper van AZ van achteren aangevallen door een hooligan. Wat zich daarna afspeelde is een voorbeeld van hoe regels ‘gevoel voor de situatie’ belemmeren.

In het tumult trok de scheidsrechter de rode kaart voor AZ-keeper Esteban. Hij had de hooligan een paar schoppen gegeven. Maar vroeg deze situatie nu om een rode kaart? Ook nog eens gegeven aan iemand die van achteren aangevallen was, zich rot is geschrokken en op het moment dat hij de rode kaart ontving, nog moest bijkomen.

Het had ook anders opgelost kunnen worden. En dan zijn de regels niet het uitgangspunt maar het bedenken en in de praktijk brengen van een overduidelijk statement vast en zeker gedragen door een heel stadion vol echte supporters. Elke scheidsrechter op dit niveau zou in staat moeten zijn hierin het voortouw te nemen.

Voortouw nemen gaat in deze situatie als volgt.

Scheidsrechter staakt tijdelijk de wedstrijd. Iedereen de kleedkamer in. Hij roept de beide aanvoerders bij zich en legt zijn aanpak uit. Hij verzoekt de beide aanvoerders de aanpak aan al hun spelers uit te leggen. Hij geeft hen nadrukkelijk mee dat iedereen zich moet houden aan wat van een ieder verwacht wordt.

De hervatting van de wedstrijd ziet er dan als volgt uit:

  • Opstuitbal tussen een AZ- en Ajax-speler op de plaats van het incident.
  • AZ-speler laat de bal over aan de Ajax-speler.
  • Deze schiet hem over het hele veld naar zijn keeper, Vermeer.
  • Vermeer loopt met de bal rustig en ongemoeid naar zijn collega-keeper, Esteban.
  • Niemand valt Vermeer aan, iedereen blijft stil staan op zijn plaats.
  • Bij Esteban aangekomen, wipt hij de bal in de handen van Esteban.
  • De AZ-keeper wacht totdat Vermeer weer terug is in zijn doel.
  • Vermeer geeft Esteban het sein de bal in het spel te brengen, waarmee de wedstrijd is hervat.

Ik ben ervan overtuigd dat een heel stadion zal barsten van het applaus. Zo stel je mensen die een duur kaartje hebben aangeschaft en een leuke avond hadden willen meemaken in de gelegenheid te laten zien dat ze dit soort incidenten absoluut niet willen hebben.

Nu gaan de beelden van het incident de hele wereld over. Ik weet zeker dat met deze aanpak de beelden nog vele malen meer indruk zouden hebben gemaakt. Maar om op zo’n soort aanpak te komen, moeten de regels aan de kant, zijn andere uitgangspunten en is lef en creativiteit nodig.

Marc Oskam is auteur van het boek “Venijn in de start”

Organisaties en managers helpen

This entry was posted in Marc Oskam's Blog. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>