TBS voor frauderen met gemeenschapsgeld

“Omdat u niet leert, een straf voor de rest van uw leven”

Ik vraag u even de tijd te nemen de hieronder getoonde foto eens goed te bekijken die In de NRC van woensdag 6 februari 2013 is gepubliceerd. Op deze foto verlaat een verdachte in de vastgoedfraudezaak ‘Klimop’ de rechtbank en passeert twee stratenmakers die op dat moment pauzeren.

002005Kijk eens naar de blikken van deze stratenmakers. Die laten zien dat de afstand tussen hen en de man onoverbrugbaar groot is. Maar ondanks die afstand weten ze dat er rondom deze man veel hangt dat niet pluis is. En dat het met achterbaks gesjoemel en geld te maken heeft. Veel geld. En dat deze man in pak hiermee niet in verband gebracht wil worden.

Kijk eens naar de houding van de verdachte. Die is er een van vluchten. Weg willen uit de openbare ruimte. Terug in de beschutting van een kantoor en snel onder vertrouwelingen willen zijn. En kijk naar de tas. Die gebruikt hij niet om zich te verbergen voor de statenmakers. Daar heeft hij niet veel van te duchten. Daarmee drukt hij ook zijn neerbuigende houding uit richting het janhagel en het plebs. Die tas gebruikt hij om niet opgemerkt te worden door fotografen en journalisten.

We zien hier het contrast tussen werken met je handen voor weinig geld, eten uit een broodtrommel, sjouwen, bukken en zweten en vieze kleren, tegenover oneerlijk veel geld verdienen, werken zonder geweten, lunches, constant twintig graden en droog en altijd de lift gebruiken.

Dit soort tas-voor-hun-gezicht mannen-in-pak ontspringen vaak de dans. Omdat ze de wegen kennen. Tijd voor een straf die hen werkelijk raakt. In de portemonnee dus. En omdat men niet leert en gewoon doorgaat, een straf die niet ophoudt. Dat zou een speciaal soort TBS kunnen zijn. En dan niet de bekende TBS voor pathologische moordenaars en verkrachters, maar een TBS voor managers uit het financiële circuit en semioverheid die gewetenloos met gemeenschapsgeld frauderen. Zo’n straf zou de verplichting kunnen zijn een leven lang substantieel meer belastinggeld dan normaal te moeten afdragen. Zichtbaar door de gitzwarte enveloppe met een blauwe letter S die maandelijks dan op de deurmat valt. TBS: Te Betalen Schaamtebelasting.

—–

Bron originele foto: NRC Handelsblad d.d. 6 februari 2013. Bewerking: De OrganisatieActivist.

This entry was posted in Marc Oskam's Blog. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>